Пройти тест онлайн

Українка отримала найпрестижнішу премію з математики

ukraynka-poluchyla-samuyu-prestyzhnuyu-premyyu-po-matematyke
7.07.2022

Професорка математики, уродженка Києва, Марина В’язовська стала однією з чотирьох лауреатів найпрестижнішої нагороди в галузі математики — Філдсівської премії. Вона стала другою жінкою в історії, яка отримала цю відзнаку.

Як повідомляють у Міжнародному математичному союзі, В’язовську нагородили медаллю Філдса за її роботу над задачею пакування сфер у багатовимірних просторах та подальший внесок у розв’язанні проблеми інтерполяції в аналізі Фур'є. Наука, що вивчає яким чином загальні математичні функції можуть бути представлені або апроксимовані через суму більш простих тригонометричних функцій

Іншими лауреатами премії стали француз Х’юго Дюмініль-Копен, Джун Ху зі США та британець Джеймс Мейнард. Нагороди були вручені під час церемонії на Міжнародному конгресі математиків у Гельсінкі. 

Подію планували провести у Санкт-Петербурзі, проте після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, церемонію перенесли до Фінляндії.

Медаль Філдса, яку прирівнюють до Нобелівської премії, заснували в 1936 році. Раз на чотири роки нагороду вручають двом, трьом або лауреатам віком до 40 років.

Перша жінку відзначили лише у 2014 році. Лауреаткою стала іранська математикиня Мар’ям Мірзахані.

На золотій медалі Філдсівського лауреата — зображення Архімеда і напис: «Побороти свою людську обмеженість і завоювати Всесвіт», на зворотному боці — «Математики, які зібралися зі всього світу, вшановують чудовий вклад у пізнання».

Марина В’язовська народилася в Києві 2 грудня 1984 року. З раннього віку вона захопилася математикою, отримала ступінь бакалавра Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Потім В’язовська переїхала вчитися до Німеччини.

Нині 37-річна професорка завідує кафедрою теорії чисел у Швейцарському федеральному технологічному інституті Лозанни (EPFL). 

20 крутих ідіом, щоб говорити як американець

Дізнатися!