Пройти тест онлайн

Корисні рекомендації щодо вибору фаху для абітурієнтів

rekomendatsii-po-povodu-vybora-professii-dlya-abituriyentov
18.02.2023

Для цьогорічних абітурієнтів створили алгоритм, що допоможе визначитися із вибором майбутньої професії. Інфографіку з порадами вступникам щодо профорієнтації опублікувало Міністерство освіти і науки України.

З чого складається алгоритм?

З проблемою вибору майбутнього фаху зіштовхуються більшість школярів старшої школи, тому покроковий аналіз МОН допоможе у цьому питанні. Концепція алгоритму — це пазл, що складається з 3 ключових запитань, відповіді на які потрібно виписати на аркуш паперу.

Інфографіка: МОН

“Чого я хочу?”

Це запитання стосується вподобань майбутніх студентів. Воно допоможе з’ясувати якою вони бачать свою ідеальну роботу: у великій компанії чи працюючи на себе, із технікою, з людьми, в офісному приміщенні чи з дому. У цьому випадку важливо не обмежувати себе і виписати усе, що спадає на думку.

“Що я можу?”

Аби зрозуміти, які навички та вміння вже має абітурієнт: танці, англійська мова, музика, кулінарія, спорт. А також потрібно врахувати вміння у перспективі, тобто те, над чим школярі працюють зараз.

“Що треба?”

У випадку з цим запитанням можна долучити до допомоги дорослих, аби з’ясувати, які професії актуальні на ринку праці. Також корисно буде зробити огляд популярних вакансій на пошукових сайтах.

Підготовка до ЗНО з англійської мови

Чек-лист для абітурієнтів

Наступним кроком буде доречно написати критерії під заголовками:

  • не буду;
  • не хочу;
  • не можу.

Йдеться про конкретні табу, якими майбутній школяр не має бажання займатися за жодну заробітну плату або ж для цього йому бракує здібностей та вмінь.

Інфографіка: МОН

Для завершення аналізу, рекомендують знайти закономірності та напрямки, що повторюються у відповідях на всі запитання. Можна звернутися за порадами до батьків або вчителя. 

Омріяна професія не за горами! А ось англійська мова знадобиться у будь-якому разі, тому ми в Першому Кембриджському центрі завжди готові допомогти вам здобути нові навички!

Підготовка до ЗНО

На курсі