Пройти тест онлайн

«Падіння» літаків, історична посадка на Місяць та ріст Bitcoin — новини з англомовних ЗМІ

«Падіння» літаків, історична посадка на Місяць та ріст Bitcoin — новини з англомовних ЗМІ
1.03.2024

Friday I’m in love! Нарешті робочий тиждень добігає кінця, тому настав час підбивати його підсумки!

Найкращий спосіб це зробити з користю — поглянути про що писали світові медіа в останній тиждень зими. А найцікавіші та найгостріші новини ми, як завжди, зібрали у традиційному дайджесті від Першого Кембриджського центру.

We are ready. Are you?

«Упс, ще один» — кількість збитих російських літаків зростає

Українські військові збили близько 10 російських літаків за декілька днів. Це стало однією з найбільших втрат авіації окупантів за останні місяці війни.

Лиш на ранок 29 лютого повітряні сили повідомили про ще 3 збитих Су-34.

Given such losses of fighter and special aircraft, the Russians should have a think and stop their aviation meat grinders at least for some time.

Mykola Oleshchuk

Як відреагував З огляду на такі втрати винищувальної та спеціальної авіації, росіянам варто задуматися і зупинити свою авіаційну м'ясорубку принаймні на деякий час. Командувач Повітряних Сил ЗСУ?

А 27 лютого, в день коли «впало» 2 ворожих винищувала, Збройні сили опублікували наступне повідомлення.

Про що йдеться Упс, ми знову це зробили! Ще один російський винищувач Су-34 знищений українськими воїнами на східному напрямку. І це вже 10 знищених російських літаків за 10 днів! у твіті?

Зброя, яку, Україна ймовірно використовує для «приземлення» літаків росіян — це американська система «Patriot».

The higher number of Russian planes claimed to have been shot down recently suggests that Ukraine is being more aggressive with risking Patriot launchers close to the frontlines.

BBC

Як ситуацію коментує Збільшення кількості російських літаків, які були збиті нещодавно, свідчить про те, що Україна поводиться більш агресивно та ризикує розміщувати пускові установки Patriot поблизу лінії фронту. BBC?

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Силами Оборони було знищено понад 340 російських літаків і 325 вертольотів.

Вивчаємо корисні слова та вирази про літаки

Детальніше

Intuitive Machines здійснила посадку на місяць та увійшла в історію

Intuitive Machines совершила посадку на Луну и вошла в историю

Американська компанія Intuitive Machines стала першою комерційною організацією, яка здійснила приватну посадку на Місяць. Компанія висадила робота Odysseus біля південного полюса супутника Землі.

What we can confirm, without a doubt, is our equipment is on the surface of the Moon and we are transmitting.

Tim Crain

У чому запевнив Ми можемо підтвердити, поза всяким сумнівом, що наше обладнання знаходиться на поверхні Місяця, і ми здійснюємо трансляцію. керівник польоту?

Ця подія є важливим історичним моментом, оскільки американців не було на поверхні Місяця з 1972 року.

The US has returned to the Moon. Today, for the first time in the history of humanity, a commercial company — launched and led the voyage up there. And today is the day that shows the power and promise of NASA's partnerships.

Bill Nelson

Що сказав США повернулись на Місяць. Сьогодні вперше в історії людства, комерційна компанія запустила й очолила політ на Місяць. І сьогодні — день, який демонструє силу і перспективу партнерства з NASA. керівник NASA?

Детальніше про історичне звершення ви можете прочитати у матеріалах BBC. Однак, для того, щоб точно зрозуміти усю лексику, пропонуємо ознайомитись з наступними словами та виразами!

Слово Переклад
Transmitting Трансляція
Commercial exploitation Комерційне використання
Space agency Космічна агенція
Voyage Політ
Touched down Приземлення
Shadow Тінь

Курс Bitcoin перевищив $60 000 та наближається до історичного максимуму

Курс Bitcoin превысил $60 000

У середу 28 лютого вартість Bitcoin зросла на 13% та становила $63 968.

Вперше з листопада 2021 року ціна криптовалюти перетнула позначку у $60 000. Саме тоді було досягнуто історичного максимуму — $68 990.

Станом на вечір 29 лютого ціна біткоїна дорівнювала $62 400. А слідкувати за її змінами можна у режимі реального часу.

Англійська для IT: 18 корисних ресурсів

Дізнатись

Що призвело до росту курсу криптовалюти?

  • The growth is due to the recent approval in the US of exchange-traded funds (ETFs) that invest directly in bitcoin — Зростання пов'язане з нещодавнім схваленням у США біржових фондів (ETF), які інвестують безпосередньо в біткоїн.

З усіма деталями росту «монети» можна ознайомитись за посиланням. Однак не забудьте переглянути словами, що стосуються криптовалюти та інвестицій!

Слово Переклад
Blockchain Блокчейн
Cryptocurrency Криптовалюта
Bitcoin Біткойн
Wallet Гаманець
Exchange Обмінник
Trading Торгівля
Value Цінність

Науковці дослідили нові деталі танення льодовика в Антарктиді

Ученые исследовали новые детали таяния ледника в Антарктиде

Вчені тепер мають краще уявлення про те, де, як та коли почалось танення Антарктиди. Вони простежили зміну форм нерівностей на поверхні льоду.

А результати дослідження опублікували у журналі Nature.

Ось декілька цікавих фактів про роботу дослідників!

  • The loss of ice on the continent was observed using images from the US Landsat spacecraft — Побачити втрати льоду на континенті вдалось за допомогою знімків американських космічних апаратів Landsat.
  • Dr Bertie Miles reviewed these images and analysed what happened on the ice surface from 1973 to 2022 — Доктор Берті Майлз переглянула ці зображення та проаналізувала, що відбулось на поверхні льоду з 1973 по 2022 рік.
  • She found that between 1973 and 1989, 15% of ice surfaces decreased in size. This figure increased to 25% between 1990 and 2000, and to 37% between 2000 and 2022 — Вона побачила, що в період з 1973 по 1989 рік 15% поверхонь льоду зменшились у розмірах. Ця цифра збільшилась до 25% протягом 1990 – 2000 років, та до 37% у 2000 – 2022.
  • For this purpose, a special type of satellite was used — an altimeter — a device that sends radar pulses downwards to measure the height of the ice surface very accurately — Для цього використали особливий тип супутника — висотомір — прилад, що посилає радіолокаційні імпульси вниз для дуже точного вимірювання висоти поверхні льоду.
  • Scientists estimate that the melting of ice on the continent will lead to a rise in sea levels around the world in the future — За оцінками вчених, танення льоду на континенті у майбутньому призведе до підвищення рівня води в усьому світі.

А детальніше із результатами наукових досліджень можна ознайомитись посиланням! Однак, перш ніж узятися до прочитання статті, зверніть увагу на лексику, яка стане у пригоді!

Слово Переклад
Sea-level Рівень води
Vast glacier Величезний льодовик
Sea warmth increase Підвищення температури моря
Movement of ice Рух льоду
Snapshots Знімок

Кріштіану Роналду дискваліфікували за непристойний жест в адресу вболівальників

Криштиану Рональду дисквалифицировали

Нападник клубу «Аль-Насср» та збірної Португалії Кріштіано Роналду отримав дискваліфікацію на один матч.

Після забитого голу футболіст показав непристойний жест в адресу вболівальників команди-суперника, які провокували його, вигукуючи імʼя «Мессі» — давнього опонента Роналду.

Крім заборони участі в наступній грі, дисциплінарний комітет оштрафував 39-річного форварда на 30 000 саудівських ріалів — 6 300 фунтів стерлінгів.

I respect all clubs. And the joy after the shot expresses strength and victory, and it is not shameful. We are used to it in Europe.

Cristiano Ronaldo

Що у своє виправдання сказав Я з повагою ставлюся до всіх клубів. А моя радість після голу виражала силу і перемогу, і це не соромно. Ми звикли до такого в Європі. нападник?

Погляньте на декілька фактів про цю подію та відомого футболіста!

  • After this incident, experts in Saudi Arabia called for Ronaldo to be punished — Після цього інциденту експерти в Саудівській Аравії закликали покарати Роналду.
  • This is not the first time the forward has been involved in disputes and conflicts — Це не перший випадок, коли форвард втягується в суперечки та конфлікти.
  • The striker is the league's top scorer with 28 goals in 29 matches — Нападник є найкращим бомбардиром ліги та має на своєму рахунку 28 голів у 29 матчах.

That’s all! Наша підбірка новин за цей тиждень добігає завершення. Сподіваємось, було не лише цікаво, а й корисно — і ви дізнались багато нових слів та виразів.

Памʼятайте: опановувати англійську можна різними способами, зокрема читаючи news!

До слова, минулого тижня ми розповідали про протести польських фермерів, «злодіяння» собаки Джо Байдена та виявлення найяскравішого об’єкта у космосі. Перегляньте, якщо пропустили, й до зустрічі наступної пʼятниці!

See you soon!