Пройти тест онлайн

Куди звертатися за безоплатною психологічною та психіатричною допомогою в Україні — поради МОЗ

​​Куда обращаться за бесплатной психологической и психиатрической помощью в Украине — советы Минздрава
13.05.2023

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну психологічні проблеми українців загострилися. Кожен по-своєму переживає стрес, втрати й страх, однак чого точно не варто робити — ховати в собі ці емоції та відмовлятися від кваліфікованої допомоги.

В Україні існує декілька способів, як отримати безоплатну психологічну та психіатричну допомогу. Про кожен з них детально пояснили в Міністерстві охорони здоровʼя.

Ми теж ділимося цією інформацією та розповідаємо, де і як просити про безоплатну допомогу лікарів.

Як отримати психологічну та психіатричну допомогу

Отже, є кілька способів, як подбати про свій психологічний стан. Адже допомогу можуть надати медики різних ланок.

Варіант 1. Сімейний лікар

Він зможе провести базовий скринінг і надати базову психологічну допомогу. Якщо ж сімейний лікар виявить, що пацієнту потрібен фахівець вужчого спрямування, то він випише направлення до психолога, психотерапевта чи психіатра.

Як вивчити медичну англійську?

Ми зібрали цікаві інтерактивні вправи, за допомогою яких можна вивчити необхідні професійні терміни англійською!

Перейти

При цьому у МОЗ наголошують, що це не обовʼязково має бути ваш сімейний лікар, з яким підписана декларація.

Якщо через війну звʼязку з вашим фахівцем немає, то можна звернутися до іншого, за місцем проживання. І нової декларації для цього підписувати не потрібно.

Варіант 2. Лікар «первинки»

В Україні з 2022 року діє «Всеукраїнська програма ментального здоровʼя», у рамках якої близько 10 000 лікарів первинної ланки здобули компетенцію ведення поширених психічних розладів. Це означає, що вони мають право надати вам кваліфіковану психологічну допомогу.

Також в Україні є понад 300 медзакладів «первинки», у яких доступний пакет із психологічними послугами «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Записатися на нього можна безоплатно через спеціальний дашборд. Якщо з певних причин ним не вдасться скористатися, можна зателефонувати за номером 16-77 та знайти медзаклад поруч із вами, який може надати послуги в рамках цього пакету.

Варіант 3. Психолог у державному медзакладі

Пацієнти можуть напряму звернутися до вузькоспеціалізованого лікаря у державній лікарні. Отримувати направлення у цьому випадку не потрібно, а прийом буде безоплатним.

За тим самим номером (16-77) можна дізнатися, де саме проводить прийом обраний вами спеціаліст. Також отримати інформацію можна за номером контакт-центру МОЗу — 0-800-60-20-19.

Варіант 4. Приватний психолог

Прийоми приватних психологів також можуть бути повністю або частково безоплатними. Тому перед записом варто уточнити вартість та умови, за яких лікар надаватиме допомогу.

Проте у МОЗ попереджають: при записі до приватного психолога варто уточнювати дані про його освіту.

Кваліфіковану допомогу може надати лише фахівець із якісною освітою, який підтвердить це документами: дипломами, сертифікатами та іншою інформацією.

Отже, при виборі фахівця з психічного здоровʼя слід орієнтуватися на його кваліфікованість, практику і досвід. Адже покращення психічного здоровʼя — це серйозний і тривалий процес, який має супроводжувати професійний лікар.

Як оригінально говорити про сон англійською?

Ми зібрали цікаві слова та фрази для опису сну, розмов про нього та бажань.

Хочу почитати

Водночас на деяких етапах із проблемами можна впоратися самостійно. Наприклад, ми розповідали про те, як за допомогою дихальних вправ можна впоратися із внутрішньою тривогою. Дотримуйтеся цих рекомендацій і будьте здоровими!