Пройти тест онлайн

Слово року за версією Collins

Слово года по версии Collins
4.12.2018

Британський словник Collins, певне, не настільки популярний, як Оксфордський, але його співробітники також вирішили визначити слово року, і воно не збіглося з «оксфордською версією». Хороший привід поповнити та перевірити свій англійський розмовний словник.

За версією Collins словом року стало single-use, яке використовується для позначення одноразових пластикових виробів. Воно стало використатися вчетверо рази частіше в порівнянні з 2013 роком.

Це відображає сучасну стурбованість екологічною ситуацією на планеті. Так, Європейський парламент уже підписав заборону на використання одноразових пластикових тарілок, соломинок, ватних паличок тощо. Він почне діяти з 2021 року.

Серед інших претендентів на звання слова року у 2018 були:

Backstop – прикриття. Система, яка буде використана, якщо не буде виконуватися інша домовленність.

Floss – танцювальний рух, де стегна та руки рухаються окремо, імітуючи використання величезної зубної нитки. Такі рухи є, наприклад, у грі Fortnite, і саме завдяки їй набули такої популярності.

Gammon – типовий прихильник Брекзіту: білий чоловік середніх років, обличчя якого помітно червоніє під час обговорення політики.

Gaslight – спроба маніпулювати людиною, намагаючись змусити її сумніватися в правильності та адекватності власного сприйняття.

MeToo – культурний феномен, який покликаний викрити та викоренити сексуальні домагання, особливо на робочому місці.

Plogging – скандинавський вид активності, який комбінує пробіжку з прибиранням сміття.

VAR – абревіатура від video assistant referee, футбольний термін – система відеодопомоги арбітрам.

Vegan – людина, яка не вживає в їжу, не носить та не використовує продукти тваринного походження.

Whitewash – у фільмах або театральних постановах відбілюванням називається, коли в ролі людини-представника етнічної меншини використовують білого актора.