Пройти тест онлайн

Мінцифри дослідили рівень цифрової грамотності в Україні: публікуємо результати

Мінцифри дослідили рівень цифрової грамотності в Україні: які результати
12.12.2023

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації провело опитування серед українців щодо володіння базовими цифровими навичками.

Результати дослідження показали, що за 4 роки рівень використання інформаційних технологій та електронних гаджетів зріс на 13%.

Яка мета опитування?

За інформацією Мінцифри, опитування проводили, аби дослідити динаміку розвитку навичок та вмінь серед населення України.

Один з пріоритетних напрямів роботи Мінцифри — розвиток цифрових навичок українців. Ми запускаємо проєкти та ініціативи, щоб покращити ці показники. Продовжуємо розвивати людський капітал, попри те, що в Україні триває повномасштабна війна. Тому цифрова грамотність й освіта українців надалі залишаються нашими пріоритетами.

Михайло Федоров, голова Мінцифри

Зокрема, цього року, за ініціативи міністерства, запустили національну платформу «Дія.Освіта», організували хаби діджитал-освіти по всій Україні, створили «Цифрограм» — тестування з метою зʼясування рівня цифрової грамотності.

Власне, результати дослідження показали, що у 2023 році 93% українців володіють базовими навичками інформаційних технологій.

Як ChatGPT допоможе вивчати англійську?

5 ефективних порад

Яка категорія населення лідирує?

Очікувано найбільший відсоток володіння навичками цифрової діяльності належить підліткам.

  • 85,6% опитаних володіють інформаційними навичками,
  • 93,3% — комунікаційними вміннями,
  • 82,8% — успішно розвʼязують життєві проблеми,
  • 78,6% — володіють вміннями створювати цифровий контент.

Інфографіка: Мінцифри

Щодо дорослого населення України, то й тут рівень знань напрочуд високий.

До прикладу, 81,6% українців віком від 18 до 70 років добре володіють інформаційними навичками. Крім того, 87,9% мають змогу відпрацьовувати комунікаційні вміння в діджитал-середовищі, ще 61,2% схильні вдало розвʼязувати життєві проблеми, а 41,2% уміють створювати цифровий контент.

Інфографіка: Мінцифри

У міністерстві зазначають, що повномасштабне вторгнення спонукало українців розвивати свій рівень володіння інформаційними технологіями. Зазначено, що 56% опитаних відзначають позитивні зміни у власній цифровій грамотності.

Словник АІ-термінів

Вивчити

Економічні переваги від цифрових навичок в Україні

Що цікаво — працівники із високим рівнем володіння діджитал-навичками отримують на 81,3% вищі заробітні плати, на відміну від тих, хто їх не опанував.

Серед вакансій із вимогою на цифрові навички найбільший запит належить розробникам хмарних технологій, програмного забезпечення, штучного інтелекту та іншим подібним.

Діджиталізація невпинно поширюється на більшість сфер нашого життя, а тому в Першому Кембриджському центрі не стоять осторонь прогресу та змін. Зокрема, нещодавно фахівці нашого тест-центру розробили та випустили серіал на платформі «Дія.Освіта», а розробники з нашого центру впровадили особистий онлайн-простір для кожного студента, батьків та викладачів!

Читайте про це в наших новинах!