Пройти тест онлайн

В англомовній Вікіпедії «українізували» назву Одеси

v-angloyazichnoj-vykypedyy-ukraynyzyrovaly-nazvanye-odessi
2.08.2022

Стаття про Одесу в англомовній енциклопедії «Вікіпедія» тепер базується на україномовній транслітерації назви міста — її перейменували з «Odessa» на «Odesa».

Варто додати, що матеріал про Одесу з’явився англійською в червні 2002 року під назвою «Odessa». Саме таке написання тоді переважало на англомовних сайтах та в інших джерелах.

За 20 років сприйняття стало іншим, адже значна кількість ресурсів почала писати «Odesa».

Так назву матеріалу змінили у липні 2022 року після відповідного обговорення.

Член правління ГО «Вікімедіа Україна» Антон Обожин називає перейменування важливим кроком у деколонізації українських топонімів на English Wikipedia, оскільки на неї орієнтуються медіа та інші ресурси.

Такі зміни є проявом того, що сприйняття України суспільствами та медіа англомовних країн починає змінюватися, адже без цього спільнота англійської Вікіпедії не наважилося б на такий крок. Однак, розслаблятися ще рано: таких назв, з імперським корінням, в англійській Вікіпедії ще багато. І не тільки в англійській.

Антон Обожин, член правління ГО «Вікімедіа Україна»

За його словами, за сім місяців 2022 року матеріал про Одесу переглянули понад 1,3 мільйона разів.

English Wikipedia — найбільший та популярний розділ онлайн-енциклопедії, який налічує 6,5 мільйона публікацій. У 2021 році розділ відкривали приблизно 75 мільярдів разів.

Як перевірити англомовний текст на помилки?

Ми зібрали 10 зручних сервісів для кожного

Дивитись!