Пройти тест онлайн

Статистика війни: скільки закладів освіти в Україні зруйнували росіяни

Статистика войны: сколько учебных заведений в Украине разрушили россияне
31.05.2023

Від початку повномасштабної війни російська федерація тероризує мирне населення України, порушуючи звичаї війни та мирні домовленості. Після повномасштабного вторгнення масштаби терору зросли, і головним об’єктом для ворожих обстрілів стала цивільна інфраструктура.

Так, станом на кінець травня 2023 року, 3267 закладів освіти в Україні частково пошкоджені через бомбардування та обстріли з боку росії. З них 261 — повністю зруйновані.

Дані про знищені школи, садочки, дитячі будинки, професійно-технічні училища та університети збирає Міністерство освіти і науки України на спеціальній платформі saveschools.in.ua.

Як дітям не втрачати мотивацію до навчання під час війни?

Дізнатися

Статистика руйнувань по Україні

Оскільки обстріли ведуться щодня по всій території держави, МОН також регулярно оновлює дані про руйнування закладів освіти на своїй платформі.

Ресурс створили для того, аби зібрати факти про удари росіян по цивільній інфраструктурі на противагу заявам щодо ударів виключно по військових об’єктах.

Отже, на сайті доступна інтерактивна мапа, яка показує кількість пошкоджених освітніх установ у кожному з регіонів.

Наприклад, найгірша статистика у Донецькій області. Там агресор знищив 69 закладів, найбільше з яких — школи, 31 і пошкодив 691 заклад.

Також значних втрат зазнала і Харківська область:

  • 52 освітні заклади зруйновано;
  • 572 — пошкоджено.

Фото: saveschools.in.ua

Водночас найбільша кількість знищених закладів — у Запорізькій області. Там росіяни влучили у 96 шкіл, 52 дитячі садочки та ще кілька десятків інших освітніх установ. загальна цифра — 175

Великі руйнування освітньої інфраструктури зафіксовані також у таких областях:

  • Луганська;
  • Дніпропетровська;
  • Миколаївська;
  • Херсонська;
  • Чернігівська;
  • Київська та м. Київ;
  • Житомирська.

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна під час російської атаки 2 березня 2022 року. Фото: ДСНС

Окрім даних по кожній з областей нижче під мапою доступні фото та інформація про деякі з цих закладів. Користувачі можуть переходити за посиланням та дізнаватись більше про те, коли і як певний заклад освіти постраждав від агресії росії.

Загалом війна рф проти України впливає на дітей та молодь ще й психологічно. Прояви стресу, зокрема погіршення якості та тривалості сну, загальна тривожність, проблеми з концентрацією уваги, труднощі у спілкуванні — це лише частина наслідків, які принесли воєнні дії.

Дізнайтесь, як війна вплинула на школярів та їхнє навчання

Перейти