Пройти тест онлайн

Коли ставити кому

17.05.2018

Відвідуючи курси англійської, багато хто помічає, що особливої уваги потребує не лише розмовна частина, але і, наприклад, письмо.

Як тільки ми намагаємося висловити свої думки англійською у письмовому вигляді, ми помічаємо, що, крім того, що не завжди впевнені у вірному порядку слів, але і можемо сумніватися, чи потрібна кома там, де її хочеться поставити.

Сьогодні пропонуємо розібратися, у яких випадках в англійському письмі коми потрібно ставити, а коли – ні.

У першу чергу слід пам’ятати про такий випадок, що називається Comma Splices. Це коли два незалежних ствердження поєднуються в одному реченні лише за допомогою однієї коми, і це невірно. Адже у таких випадках потрібно або ж ставити крапку з комою, або додавати сполучник після коми.

  • The telephone rang; I ran downstairs. The telephone rang, so I ran downstairs.

Ще один варіант – просто залишити два незалежних ствердження двома незалежними реченнями, поставивши між ними крапку.

У другу чергу слід розглянути випадки використання коми із різними сполучниками окремо. Наприклад, кома ставиться перед so, якщо слово йде перед незалежним реченням, і не ставиться – якщо перед залежним.

  • I moved my chair a little so you could see better. We’ve already started a new chapter, so you’ll have to catch up.

Щоб перевірити, чи справді наступне речення незалежне, so можна спробувати замінити на therefore, і якщо це вдається – то речення незалежне. А якщо ж до so можна легко додати that – то наступне речення залежне.

Те ж саме правило стосується or, and та but: кома перед ними потрібна, лише якщо після них йде незалежне речення – окрема синтаксична одиниця.

Втім, із and ще можливі випадки Оксфордської коми, але про її використання і досі тривають суперечки, і це залишається особистим рішенням кожного, чи ставити кому перед and при переліку більш ніж двох об’єктів, чи ні.

Окремої уваги заслуговує because, котре зазвичай відкриває підрядне речення, що пояснює ціль або причину. У більшості випадків перед ним коми не потрібно. Виключенням можуть бути ті випадки, у яких без коми може виникнути плутаниця у сприйнятті.

  • Ted didn’t win the race, because of his level of ability.

Третє, про що слід пам’ятати – це ситуації, у котрих кома потрібна завжди. Їх не так багато. По-перше, комами виділяються вставні слова та вирази, що показують емоції та надають додаткову інформацію.

  • Sadly, our favorite table had already been taken.

По-друге, при прямому звертанні, кома ставиться після імені.

  • Tom, could you please leave us for a moment?

І третій випадок, коли потрібна кома – перед так званими question tags – коли до стверджувального виразу додається хвостик у вигляді питання: isn’t it, aren’t you і т.д.